Dantų valymas prasideda nuo meilės sau, rūpinimosi savo sveikata

Kiekvienas mūsų esam skirtingas. Kaip ir skirtingi mūsų pacientai. Kiekvenas turime savo požiūrį į dantų valymą, turime skirtingus burnos priežiūros įgūdžius ir įpročius. Švarioje burnoje dantys yra tvirtesni, sveikesnės dantenos. Švari burna teigiamai veikia visą kūną. Sumažina riziką vystytis širdies/kraujagyslių ir kitoms lėtinėms ligoms. Klaipėdos implantologijos klinikoje dirbame unikalia metodika, kurios metu treniruojame individualius kiekvienam pacientui dantų valymo įgūdžius, adaptuodami jo turimas žinias ir įpročius, mokome naujų šepetėliu valdymo judesių. Kokybiškas dantų valymas nėra savaime suprantamas, turėtų būti nuolat tobulinamas ir gerinamas. 

Rekomenduojame švelnų, dantenas masažuojantį judesį. Jį reikėtų atlikti minkštu, didesnį šerelių kiekį turinčiu šepetėliu. Tarpdančių priežiūrai naudoti tinkamo dydžio tarpdančių šepetėlius. 

Kodėl reikia valyti dantis?

Nuvalyti maisto likučius? Dantų valymo tikslas nuvalyti dantų apnašą. Tai minkštos konsistencijos balta arba gelsva lipni bakterijų plėvelė kuri susiformuoja ant dantų, kai bakterijos esančios burnoje susimaišo su lipniais seilių komponentais, maisto likučiais. Kelias dienas kokybiškai nenuvalytas apnašos bręsta, tvirtėja, o apnašose esančių bakterijų išskiriamos rūgštys silpnina emalį, sukelia dantų ėduonį ir dantenų ligas.

Geriausios dantų priežiūros priemonės

Dantų priežiūra bus teisinga, jei naudosite tinkamas priežiūros priemones. Jų sutinkame daug: šepetėliai rankiniai, elektriniai, ultragarsiniai, vieno danties, įvairaus storumo tarpdančių siūlai, tarpdančių šepetėliai, burnos skalavimo skysčiai, įvairios dantų pastos. 

  • Mūsų patirtimi, žiniomis ir darbo metodika svarbiausia yra tinkamas dantų šepetėlis ir tinkamo dydžio tarpdančių šepetėliai
  • Dantų skalavimo skystis, Klaipėdos implantologijos klinikos gydytojų žiniomis, patirtimi, gydymo filosofija yra nereikalingas arba naudotinas labai trumpai – iki dviejų savaičių, tam tikrai burnos problemai spręsti. Kitu atveju, naudojamas nuolatos gali sukelti daugiau problemų negu būti naudingas.
  • Tarpdančių siūlas – gana sudėtinga priemonė, reikalaujanti daug įgūdžio juo naudotis. Neretai praktikoje pastebime randuotą danteną tarpdančiuose nuo klaidingo ir per stipraus siūlo naudojimo.  
  • Ultragarsiniai šepetėliai nuvalo dantis 20% efektyviau, puikus būdas patinginiauti mėgstantiems pacientams, tačiau visų pirma reikėtų išmokti ir įvaldyti kruopštų valymą paprastu dantų šepetuku.

Kaip dažnai reikia valytis dantis?

Nėra taisyklės kiek kartų per dieną reikia valyti dantis, kad būtų užtikrintas kokybiškas paviršių nuvalymas. Vieniems užteks vieno karto, kitiems prireiks trijų. Rekomendacijos valytis du kartus per dieną yra daugiau vidutinio pobūdžio, skirtos vidutiniam vartojimui. Taip pat, kultūriškai artimas įprotis lietuviams. Štai prancūzai, pietų korėjiečiai dantis valosi tris kartus per dieną. Taigi, po pietų šiose šalyse sutiksite daug kolegų tualete su savais dantų šepetėliais ir tai jiems bus natūralu. Moksliškai patvirtinta ir pagrįsta, jog kokybiškai nuvalyti apnašą nuo dantų ir dantenų pakanka kas 24 valandas, tai yra valant dantis ir tarpdančius 1 kartą per dieną. Dienos eigoje ant dantų paviršių ir dantenų pradeda kauptis minkštas apnašas, tai minkšta, balta arba gelsva bakterijų plėvelė. Sveikoje burnoje nėra minkštojo apnašo, dantenos yra šviesiai rožinės spalvos, o paviršiaus tekstūra lyg apelsino žievelės. Taip pat, esant sveikoms dantenoms nepastebimas kraujavimas.

Vaikų dantų valymas

Kokybiškai išsivalyti dantis sunku suaugusiems. Vaikams to padaryti praktiškai neįmanoma. Kokybiško dantų valymo įgūdžio lavinimas yra nuoseklus mokymosi procesas, toks pat svarbus kaip rašymas ar skaitymas. Nepakanka versti vaikus valytis dantis, nes tai neveikia. Geriau mokėkime kokybiškai išsivalyti patys, mokykime vaikus savo pavyzdžiu, kartu žaismingai treniruodami vaikų dantų valymosi įgūdžius, pavyzdžiui: „prašau išvalyk šiandien man dantis tu, o aš išvalysiu tau“, „kaip manai ar švariai pavyko? Patikrinam“. Šis įgūdis padės pamatus burnos sveikatai visam gyvenimui.

Ar valomės kokybiškai?

 Taip, jeigu jūsų dantys ilgus metus nebegenda, dantenos sveikos, nėra dantų akmenų kaupimosi. Dažnai pagauname save, jog dantis valytis galėtume geriau ir kruopščiau ir mes patys, burnos ir dantų priežiūros specialistai. Stebuklų nebūna, nes visi esame žmonės. Dažnai pastebime, jog pacientai linkę geriau išsivalyti tam tikras sritis, kurias geriau pasiekia, pavyzdžiui priekinius dantis. O štai sunkiau prieinamos sritys, vidiniai gomuriniai, liežuviniai paviršiai lieka murzini. Dantų paviršiai šiek tiek apsivalo valgant, kalbant, bendraujant. Štai tarpdančiai neturi galimybių apsivalyti niekada. Taigi, jeigu neturite laiko dienos eigoje išsivalyti dantų, išsivalykite nors tarpdančius.

Apnašo dažymas yra labai efektyvi priemonė įvertinti dantų ir tarpdančių valymo įgūdžius, metodus bei efektyvumą. Kad jūs žinotumėte, kokie švarūs dantys tampa po to, kai pacientai būna pamokyti tinkamos dantų priežiūros! Rožinės spalvos nudažyto apnašo beveik nebebūna. Pradeda gyti dantenos. Tačiau, pacientai vis tiek turi atvykti profesionaliai burnos higienai, kurios metu bus pašalinami, per laiką neefektyviai valant dantis, susidarę kietieji dantų akmenys. Apnašą dažančių tablečių galite įsigyti kiekvienoje vaistinėje, drąsiai jas naudoti šeimoje ar mokydami vaikus kokybiškesnio dantų valymo.

 Tik kokybiškas dantų valymas užkerta kelią bakteriniam dantenų uždegimui, dar vadinamu gingivitu. Tai yra labai dažna, bet pagydoma dantenų liga, kuri sukelia sudirgimą, paraudimą ir paburkimą. Dantenos gali patinti, atsirasti stiprus kraujavimas, dantenų skausmas, blogas burnos kvapas. Dažniausiai gingivitą sukelia nepakankamai kokybiška ar neteisinga individuali žmogaus burnos higiena.

Stipriai ar švelniai?

Dantys būna įvairiausių dydžių ir formų, dėl to yra ne vienas, o keletas skirtingų dantų šepetėlių. Reikėtų juos pasirinkti atsižvelgiant į dantų formą, palinkimą. Nesvarbu, kokį dantų šepetėlį naudojate, šereliai per laiką nusidėvi, o tai mažina gero išsivalymo efektyvumą. Svarbu nesidalinti savo dantų šepetėliu su kitu žmogumi ir keisti jį kas 2 – 3 – 6 mėnesius ar po ligos. Įdomu tai, kad laikas, kada reikėtų keisti šepetėlį, yra skirtingas kiekvienam žmogui – priklauso nuo šepetėlio ir žmogaus dantų valymo įpročių.

Dantų šepetėlio šerelius reikėtų pakreipti  45 laipsnių kampu į dantenas, valyti švelniais sukamaisiais judesiais. Ypač svarbus yra tarpdančių valymas. Jį rekomenduojame atlikti tarpdančių šepetėliais.

Per stiprus, klaidingas dantų valymas ir šveičiamasis kietesnio šepetėlio judesys gali sukelti dantų abraziją: V formos įlinkimus ar griovelius ties dantenų linija, dar kitaip vadinami pleištiniais defektais. Šis danties struktūros praradimas gali būti dantų valymo technikos, valymo jėgos, valymo dažnumo, valymo laiko, šepetėlio kietumo, dietos, netinkamų dantų kontaktų, dantų griežimo pasekmė. Šių defektų prevencija ar gydymas susideda iš nuodugnaus dantų ir burnos ištyrimo, dantų valymo įpročių, sąkandžio įvertinimo.

Šie dantų struktūros pažeidimai prie dantenų, dantų kaklelių srityje gali būti labai jautrūs. Valant dantis iš kart po rūgštaus maisto vartojimo susilpnina danties emalį ir jis pasidaro labai jautrus abrazijai. Rekomenduojame mažinti suvartojamų rūgščių produktų kiekį, paskalauti burną su vandeniu po valgymo ir nevalyti dantų bent jau valandą po suvartotų rūgščių produktų.

Rūgštims patenkant ant dantų paviršiaus, šios ištirpdo mineralus esančius dantų emalyje. Kai mineralai ištirpsta dantis gali pasidaryti jautresnis. Svarbu prisiminti, kad rūgštį, kaip subproduktą gamina bakterijos esančios minkštąjame apnaše. Bakterijos, kurios maitinasi krakmolu ir cukrumi liekančių mūsų burnoje po maisto. Jei yra didelis mineralų netekimas, emalis praranda savo struktūrą ir atsiranda ėduonis. 

Demineralizacija, arba emalio tirpimas, pasireiškia baltomis dėmėmis ant danties ties dantenų linija. Tai yra ankstyva danties gedimo stadija. Kasdieninė itin gera individuali burnos higiena ir preparatų turinčių fluoro vartojimas gali užkirsti kelią demineralizacijai.

Remineralizacija yra procesas, kurio metu yra pakeičiami, atstatomi mineralų jonai danties struktūroje. Natūrali remineralizacija burnoje vyksta per mūsų seiles, valgant specifinį maistą turintį daug mineralinių medžiagų. Fluoro turinčių preparatų (dantų pasta, gelis, skalavimo skystis) vartojimas mažina seilėse esančio rūgštinio pH lygį, užkerta kelią demineralizacijai ir paskatina remineralizaciją. Kokybiškos pastos turi daugybę naudingų elementų, padedančių palaikyti burnos ertmės sveikatą. Tačiau kasdieniniam vartojimui pakanka itin mažo pastos kiekio, vos patepti dantų šepetėlį.

Dantų priežiūra sergant Cukriniu Diabetu

Pacientams sergantiems cukriniu diabetu, burnos priežiūra ypatingai svarbi, nes dėl cukraus pokyčių kraujyje, pastebimi greitesni ir didesni pokyčiai burnoje: silpnesnis seilėtekis, gausesnis minkšto apnašo kiekis, kietųjų konkrementų kaupimasis, prastesnė dantenų kraujotaka, natūralūs gijimo procesai vyksta lėčiau. Bakterinis apnašas sukelia stipresnį dantenų uždegimą, kraujavimą. Uždegiminiai procesai pasireiškia stipriau. Todėl ypač svarbu kokybiškas dantų valymas. Sergantys cukriniu diabetu pacientai yra mažiau atsparūs infekcijai, jiems dantenų gijimo procesas užtrunka ilgiau. Dantenų reakcija į bakterinį apnašą sustiprėjusi. Dėl šių priežasčių greičiau ir stipriau pasireiškia periodonto ligos.

Asmenų su specialiaisiais poreikiais burnos ir dantų priežiūra

Daugiau kaip 1 milijardas žmonių, apie 15% pasaulio gyventojų, turi tam tikrą negalią. Neįgalumo savoka gan plati, ir apima įvairaus spektro sutrikimus. Dantis prižiūrėti reikėtų visiems, adaptuoti priemones, metodus.

Rekomenduotume naudoti pastas, turinčias didesnį fluoro kiekį (1500 ppm), tačiau valymui pakanka nedidelio kiekio. Išsausėjus lūpoms, naudojamas lūpų pieštukas, kad pasta ir procedūra nedirgintų lūpų. Skatinkite žmogų valytis pačiam, mokykite. Tai taip pat gera manualinė treniruotė. Jei nepavyksta valytis pačiam, reikėtų dantis išvalyti. Būtinai perspėkite, kas bus daroma, ką planuojate daryti. Dantų valymas neįgaliesiems patogiausia atliekamas stovint už žmogaus nugaros, kiek šone, prilaikant žandikaulį. Tikslas kruopščiai nuvalyti visus išorinius, vidinius dantų paviršius, masažuoti dantenas. Išimami protezai turėtų būti kasdien ryte, vakare kruopščiai nuvalomi, naktį laikomi sausai.

Jeigu jums aktuali kokybiškesnė jūsų dantų priežiūra, dėl išsamesnės informacijos bei dantų valymo ir priežiūros mmokymų Klaipėdoje, susisiekite su mumis. Džiaugsimės galėdami padėti. El. paštu info@kiklinika.lt, telefonu +370 605 88338  arba atvykite į mūsų kliniką adresu Pilies g. 7, Klaipėda.